In onze jachtige maatschappij waar alles steeds sneller gaat is er ook veel stress ontstaan. Het krijgen van chronische stress klachten of een burn-out kan iedereen overkomen.

Stress betekent letterlijk ‘spanning’. Stress is niet het probleem, maar een gebrek aan voldoende herstel!

Gezonde spanning zorgt voor betere prestaties. Jouw lichaam vertoont reacties die helpen om een verandering aan te gaan. Hard werken, druk bezig zijn of een stressvolle situatie doorstaan: het is allemaal te hanteren als je ook zorgt voor regelmatige ontspanning. Inspanning en ontspanning moeten in balans zijn. Hoe prachtig is ons lichaam. Als de situatie van gezonde spanning weer voorbij is, zal je lichaam zich weer herstellen. 

Wanneer de spanning echter te groot en/of te langdurig wordt, ontstaat ongezonde spanning. Als deze ongezonde spanning niet te lang duurt, kan het lichaam zich nog herstellen. 

Van stress naar leven met bezieling

Wanneer de ongezonde spanning te lang duurt, ontstaat chronische spanning. Je lichaam heeft dan geen tijd meer om te herstellen. Vaak heb je dit niet door. Wat helpt jou nu om te herstellen?

 • Slaap
 • Niksen
 • Rustig ademen, vertraag je ademhaling
 • Buiten zijn en prestatieloos bewegen
 • Wandelen in de natuur
 • De dingen één voor één doen
 • Leer je eigen stop-emoties kennen en luister ernaar

Wat niet helpt is dat doen waar je stress-syteem toch weer actief bij wordt, zoals veel netflixen, sporten of alcohol. Wat er dan in je lichaam gebeurt noemen we compensatiestress. Het stresssysteem wordt dan juist actiever om je vermoeidheid te compenseren, je gebruikt je “noodaggregaat”.

Compensatiestress komt dagelijks voor in werksituaties, bijvoorbeeld wanneer je nog even een tandje bij zet om het vol te houden en om net even een opdracht af te maken.

Burn-out en overspannenheid

Wanneer er sprake is van een burn-out is dit het gevolg van een langdurige periode van stress en overspanning. Wanneer je lange tijd meer van jezelf vraagt dan je aankan raak je overbelast. Je voelt je lichamelijk en geestelijk uitgeput: letterlijk opgebrand. Je raakt je grip op jouw leven kwijt en je krijgt lichamelijk en psychische klachten.

Herken je dit en heb je hierbij hulp nodig? Dan ga ik graag samen met jou aan de slag.

Samen zetten we de volgende stappen:

 1. Stilstaan bij jouw stress/ burn out hulpvraag.
 2. Onderzoeken en inventariseren, waardoor je direct al inzicht krijgt in jouw persoonlijke situatie. Hiervoor gebruik ik verschillende meetinstrumenten, zoals het meten van jouw adem frequentie, jouw hartslag maar ook instrumenten als stress thermometer, jouw slaapgedrag en stress-inzicht-test. Ook kijken we samen naar gezonde en ongezonde voeding en natuurlijk naar jouw persoonlijkheid.
 3. Verbeterfase: aan de hand van jouw persoonlijk ontspan- en herstelplan ga je aan de slag. Dit geeft inzicht en is in eerste instantie gericht op het aanvullen van jouw reserves. Ook gebruik ik hier de nieuwste inzichten van de nervus vagus.
 4. Terugvalpreventie. Hierin word je je bewust van jouw valkuilen en jouw triggers en heb je direct door wanneer jouw alarmbel afgaat. En nog belangrijker: je weet wat je moet doen om dit weer positief te beïnvloeden.

Tarief


Een sessie kost 75 euro per uur. Overleg of dit door jouw werkgever vergoed wordt.

Contact


Stuur mij een mail of een appje als je je aan wilt melden of meer informatie wil ontvangen.

Email: stieneke.r@planet.nl
Tel: 06-40583733